Skip to content

Kenttäkeittiö

Yhdistyksellä on soppatykki m29 ja alfa keitin tarvittavilla varusteilla.

Vuokrataan miehistöineen.

Vuokrausta hoitaa Olavi Koskinen 0456662533

Laihialla soppaa, Ilmajoella oopperaa – presidenttipari vierailee Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailevat tänään Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Vierailukohteita ovat Laihia, Isokyrö, Seinäjoki ja Ilmajoki.

Presidentit

Laihian reserviläisistä Olavi Koskinen soppatykin äärellä.
Laihian reserviläisistä Olavi Koskinen soppatykin äärellä.Antti Haavisto / Yle

Laihian nuukuus onkin tänään koetuksella, kun paikkakunnalle vieraaksi saapuu presidenttipari. Edellisen kerran Laihialla on vieraillut edesmennyt presidentti Mauno Koivisto 1980-luvulla.

Laihian kansalaistapaamisessa soppatykeistä liha- ja lohikeittoa tarjoilevat Laihian reserviläiset. Annoksia on varattu reilu 1300.

Laihian kunnanjohtaja Juha Rikala katselee taivaalle
Laihian kunnanjohtaja Juha Rikala jännittää sataako vierailun aikanaAntti Haavisto / Yle

Laihialla vieraillaan yleisurheilukentällä ja Kapteenintalossa

Laihian kunnanjohtaja Juha Rikalan mukaan presidenttiparin vierailuun on valmistauduttu erityisesti siivoamalla.

Yeisurheilukenttä valikoitui tapahtumapaikaksi sään vuoksi. Mikäli sade yllättää, pystyy presidenttipari siirtymään sateensuojaan viereiseen monitoimihalliin.

Urheilukentällä pesuun joutuivat esimerkiksi pituushyppypaikan päälliset. Presidenttiparin ei kuitenkaan oleteta innostuvan kokeilemaan kentän kuntoa, vaikka urheilullisia ovatkin.

Puskaradio presidentin vierailusta on toiminut tehokkaasti, sillä paikanpäällä oli jo aamusta vilskettä. Kunnanjohtaja Juha Rikala harmittelee, ettei asiasta ole voinut suuremmin tiedottaa.

– Se liittyy turvallisuuteen. Ohjeet ovat tulleet presidentin kansliasta ja me noudatamme niitä, Juha Rikala toteaa.

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapaavat kansalaisia Laihian yleisurheilukentällä jo päivällä. Laihialla vieraillaan myös 1800-luvulla varuskuntana toimineessa Hulmin Kapteenintalossa, jossa tavataan maakunnan ja kunnan edustajia. Talolla on suuri merkitys Suomen historissa.

– Vapaussota alkoi silloin 1918 Laihialta. Hulmin alueella Mannerheimin erilliskäskyllä aloitettiin aseistariisuminen vuorokautta aikaisemmin kuin muualla, kertoo reserviläisistä Olavi Koskinen.

Mannerheim-ooppera Ilmajoen musiikkijuhlilla 2017.
Ilmajoella presidenttipari tutustuu Mannerheim-oopperaan.Ilmajoen Musiikkijuhlat/Jussi Niukkala

Laihialta Isonkyrön kautta Seinäjoelle ja Ilmajoelle

Laihialta matka jatkuu Isoonkyröön, jossa presidenttipari vierailee gini- ja viskitislaamo Kyrö Distillery Companyssä. Presidenttiparin kiireinen päivä ei kuitenkaan lopu vielä tähän, vaan ohjelmassa on myös kansalaistapaaminen Seinäjoen kauppatorilla klo 16.30.

Illalla presidentti Niinistö ja rouva Haukio osallistuvat Mannerheim-oopperan ensi-iltaan Ilmajoen musiikkijuhlilla. Ilmajoen Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Sari Hangan mukaan järjestelyt ovat 99 -prosenttisesti valmiina vierailua varten.

– Pientä hienosäätöä on tietysti. Toissapäivänä niin sanotusti kuivaharjoittelimme esityksen, mutta sää on se, mikä tuo meille lisähaasteita, Hanka kertoo.

Aamun aikana on kuivateltu viime yön sateiden jälkiä. Järjestelyissä on yllättänyt vaadittavien turvatoimien suuruus.

– Yhteydenpito presidentinkansliaan on ollut todella sujuvaa ja olemme voineet esittää vähän itsestään selvyydeltäkin tuntuvia kysymyksiiä. He ovat neuvoneet hyvin avuliaasti, Hanka toteaa.

Siitä, ehtiikö presidenttipari nähdä muuta Ilmajokea kuin oopperan, ei Hangalla ole vielä tietoa.

Arvovaltaisten vieraiden läsnäolo aiheuttanee pientä lisäjännitystä ensi-iltaan.

– Uskon, että he [esiintyjät] ovat iloisia ja tyytyväisiä, että saavat näin arvovaltaisia vieraita tähän ensi-iltaan, Hanka kertoo.

Presidentti Niinistö kiertää tänä vuonna kaikki maakunnat. Seuraavat matkat suuntautuvat Kainuuseen, Pohjois-Karjalaan, Etelä-Savoon sekä Etelä-Karjalaan.

 

 

Laihian reserviläiset ottivat käyttöön soppatykin

Laihialla oli useammassakin yhteydessä ilmennyt tarvetta suurempien ihmisjoukkojen ruokkimiseen erilaisissa tilaisuuksissa. Välineitä tällaisen ruokailun toteuttamiseen ei kuitenkaan kenelläkään ollut. Laihian aktiivinen reserviläisjärjestö päätti korjata tämän puutteen ja hankki itselleen aikaisemmin armeijan käytössä olleen soppatykin.

Laihia

Olavi Koskinen hernekeittoa keittämässä.
Olavi Koskinen sekoittaa keittoa, joka saa kiehua kuusi tuntia kenttätykissä ennen kuin se tarjoillaan reserviläisille ja veteraaneille.YLE Pohjanmaa

– Tämä on aloitettu aivan kuten hernekeiton keittäminen kotonakin eli eilen illalla on laitettu herneet likoon, totesi Laihian reserviläisten sihteeri Olavi Koskinen.

– Soppaan on lisäksi käytetty 15 kiloa herneitä ja 7 kiloa lihaa.

Ison hernekeittoannoksen keittämiseen menee yhteensä kuusi tuntia. Laihian reserviläiset aloittivat sopan keittämisen puolelta päivin ja illalla kuudelta koko jäsenistö on kutsuttu keittoa nauttimaan. Lisäksi paikalle haetaan laihialaisia sotaveteraaneja, sotainvalideja ja lottia.

Hygienia- ja muonituskurssit käytynä

Laihian reserviläisistä seitsemän on suorittanut hygieniapassin, jotta he ovat oikeutettuja tarjoamaan ruokaa yleisölle isoissa tapahtumissa. Lisäksi Maanpuolustuskoulutus järjesti Laihian ja Vähänkyrön reserviläisille kenttämuonituskurssin, jolla opeteltiin kaikkien armeijan käytössä olevien kenttäkeitinten toimintaperiaatteet.

– Kurssit olivat erittäin hyödyllisiä ja mielenkiintoisia. Meillä reserviläisillä on usein haastavat olosuhteet, kun muonitamme jäseniämme maastossa. Silloin on hyvä, että on perehtynyt esimerkiksi kylmäketjuun ja siihen, että ruoka pysyy tarpeeksi lämpimänä, toteaa Laihian reserviläisten puheenjohtaja Petri Åkerman tyytyväisenä.

Seuraavan kerran Laihian reserviläisten hernekeittoa pääsee maistamaan lauantaina 14.8., jolloin Laihialla järjestetään Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirin Reserviläispyöräily. Tuo tapahtuma on avoin kaikille pyöräilystä kiinnostuneille ja muonituksesta vastaavat siis Laihian reserviläiset.

Lähteet: YLE POHJANMAA